martes, 29 de octubre de 2013

Guernica coloreado en gimp















Guernica és un famós quadre de Pablo Picasso que té com motiu el bombardeig de Guernica. El Govern de la Segona República Espanyola va encarregar a Picasso un quadre que decorés el Pavelló Espanyol durant l'Exposició Universal de 1937 a París. Picasso va realitzar un quadre cubista expressant la seva visió del bombardeig i el va anomenar Guernica. Ha passat a ser una obra fonamental per entendre la història de l'art.
El Guernica de Picasso mostra persones, animals i edificis destrossats per la violència i el caos generat per les bombes. L'austeritat cromàtica convé al tema del quadre. La primera imatge que Picasso va rebre del bombardeig va ser a través dels diaris francesos, el que propicia la teoria que va interioritzar l'horror que això va suposar, reflectint-lo amb tons negres i blancs.

martes, 15 de octubre de 2013

Els mitjans de creació d'imatges

Mitjans clàssics sobre el pla

Els mitjans que han estat més utilitzats al llarg de la història per crear imatges sobre el pla són:

·El dibuix, que té com a elements gràfics característics la línia i el traç. Els materials més habituals són el llapis, el carbonet, la ploma, etc., i els suports més utilitzats són el paper i el cartró.


·La pintura es caracteritza per l'aplicació de taques de color per crear formes sobre el pla. Els materials més habituals utilitzats en la pintura són l'oli, l'aquarel·la, l'acrílic o la pintura al tremp, i se solen aplicar sobre cartró, fusta, tela o parets.


·El gravat es basa en la creació d'imatges iguals mitjançant la impressió repetida d'una planxa o matriu entintada.


Mitjans clàssics amb volums

Els creadors d'obres tridimensionals parteixen de volums per elaborar-les. Els materials que tenen un ús  més estès són l'argila, la pedra, la fusta o el metall, però molts creadors també fan servir materials quotidians com ara teles, cordes, objectes diversos...
Els mitjans de creació tridimensional que s'han utilitzat més al llarg de la història han estat:

L'escultura és l'art de tallar, modelar o esculpir pedra, fusta o altres materials per obtenir imatges en tres dimensions.



L'arquitectura és l'art i la tècnica de projectar i construir edificis útils i bonics.



Mitjans de creació d'imatges d'aparició recent

Al llarg del segle passat es van desenvolupar mitjans de creació d'imatges molt relacionats amb els avenços tecnològics.
Durant les últimes tres dècades, l'aparició de dispositius informàtics per a la captació i el tractament de les imatges ha ampliat enormement les possibilitats de creació i difusió d'imatges. Com a conseqüència d'aixó, el llenguatge visual també s'ha fet més present en la nostra vida.
Els mitjans creatius recents més coneguts són:

La fotografia consistia tradicionalment en la captació d'imatges per mitjà d'una càmera sobre una superfície sensible a la llum (la pel·lícula fotogràfica). Actualment, i cada vegada més sovint, les imatges es registren en suports digitals.



El cinema està constituït per una successió molt ràpida d'imatges fixes, anomenades fotogrames, que produeixen en l'espectador sensació de moviment. Igual que passa amb la fotografia, els mitjans digitals han experimentat un gran avanç els últims anys.



La televisió és un sistema de transmissió d'imatges en moviment amb so. Les imatges es recullen per mitjà de càmeres i es perceben en el televisor quan s'activen electrònicament de punts lluminosos que formen la pantalla i que contenen els colors vermell, verd i blau.